Wijkraad Waterhoef Oisterwijk
Voor bewoners door bewoners

Over de wijk

De Wijk Waterhoef

Algemeen.

De wijk Waterhoef in Oisterwijk betreft het gebied ten oosten van de Gemullehoekenweg, zuidelijk van de spoorlijn langs de Nicolaas van Eschstraat. In het zuiden valt de wijkgrens samen met de Kivitslaan. In het menu vindt u een verwijzing naar een plattegrond van de wijk.

Binnen de wijk kan men drie gebieden onderscheiden:

  • Het noordelijk gedeelte tussen de Voorste Stroom en de spoorweg met verreweg de meeste inwoners. De bebouwing bestaat uit rijtjeshuizen gemengd met twee-onder-één-kap. Verder zijn in dit gedeelte de Brede School De Tovervogel en het Wijkcentrum 'De Waterhoef' gevestigd.

  • Direct onder de Voorste Stroom vinden we zogenoemde Schoutenbuurt met voornamelijk twee onder-één-kap woningen en het complex met serviceappartementen 'De Burghtweide'.

  • Verder naar het zuiden tot aan de Kivitslaan bestaat de bebouwing voornamelijk uit vrijstaande woningen op royale percelen. Hier vinden we ook het van oudsher bekende Klompven.

Geschiedenis van de bebouwing van de wijk.

De meeste afbeeldingen in dit verhaal zijn ontleend aan het Regionaal Archief Tilburg. Door op de afbeeldingen te klikken wordt u naar het origineel geleid.

Het is bekend dat er in het gebied dat de wijk nu beslaat al eerder bebouwing is geweest. In het Suijssche bos heeft in een grijs verleden de motte-burcht (een versterkte heuvel) Ter Borch gestaan en ter hoogte van het houten bruggetje stond tot omstreeks 1900 een watermolen, 'De watermolen bij Ter Borch'. Bij het landgoed hoorde tevens een boerderij De Waterhoef. De straatnamen Watermolensteeg, Waterhoefweg en Terburghtweg zijn hierop geïnspireerd. In de boerderij is nu het Wijkcentrum 'De Waterhoef' gevestigd.

 
Watermolen bij Terborch

De bebouwing van de wijk is echter veel later begonnen vanuit andere locaties. De bebouwing aan de noordkant is, omstreeks 1920, begonnen vanuit de noord-west hoek. Langs de Nicolaas van Eschstraat en de Boxtelse baan werden zowel woonhuizen als fabriekspanden voor lichte industrie, gebouwd. Zo rond 1930 werd in die hoek ook de Joanneskerk en het klooster aan de Schoolstraat gebouwd. Het kloostergebouw werd later de Muziekschool en is nu onderdeel van de Brede School Waterhoef.In het zuiden is de ontwikkeling van de wijk, ook omstreeks 1920, gestart met de bouw van het restaurant-hotel 'Bos en Ven'. Zoals op bijgaand plaatje is te zien werd dit hotel min of meer op een open vlakte gebouwd.

 
Bos en Ven

In de periode van 1930 tot omstreeks 1960 is bij beide locaties de bebouwing langzamerhand uitgebreid. In het zuiden vooral rond het Klompven in het noorden in het gebied tussen de Terburghtweg en de Nicolaas van Eschstraat. De figuur hieronder is een snede uit een luchtfoto van omstreeks 1930. In deze foto herkennen we bij 1: de contouren van het latere volkstuincomplex 'De Molenhof', bij 2: de boerderij de Waterhoef en bij 3: het dak van de schoenenfabriek Renata. Verder zien we rechts naast 3 dat het terrein tussen Terburghtweg en Nic. van Eschstraat al bebouwd was. Kennelijk liep er toen vanaf de Taxandrialaan een weg naar het houten bruggetje over de Voorste Stroom. In het onderste deel zien we dat de bebouwing rond het Klompven voltooid was. Verder was de Bremlaan al gerealiseerd. De Voorste Stroom (tussen 1 en 2) kronkelde nog in een vrije baan. Zo ook de Achterste Stroom bij het Klompven.

 
Snede uit luchtfoto Klompven en omgeving

De kanalisering van zowel de Voorste Stroom als de Achterste Stroom luidde een nieuwe fase in de bouwactiviteiten in de wijk. Kort nadien werden de Schoutenbuurt en het Rijpperdapad gerealiseerd. Verder werd het terrein tussen de nieuwe Voorste Stroom en de Terburghtweg volgebouwd. In het zuiden van de wijk werden het Eikenven en de Gaspeldoornstraat ontwikkeld.

Een recente uitbreiding betreft het appartementencomplex 'De Weijenbergh' dat op de plek van het gelijknamige restaurant werd gebouwd.

 
De Weijenbergh

Daarna werden in het kader van 'Bouwen binnen strakke contouren' nog vele huizen en appartementen gerealiseerd.